Stilte, wij lezen voor het plezier

Silence, on lit pour le plaisir !

Maar wat gebeurt er van 13u30 tot 13u45 in de school Joseph Delclef ? Geen enkel geluid, je kunt bijna een speld horen vallen. Nochtans is het speeltijd ! Wanneer je stiekem je oor te luisteren legt aan een deur van één van onze klassen, zal je misschien het geritsel kunnen horen van een pagina die wordt omgeslagen of een kleine plof van een kussen dat wordt omgedraaid op de vloer, of een stem die een verhaal vertelt.

Hoe dat komt ? Wel, dit jaar organiseert de school Joseph Delclef een belangrijke actie voor kinderen. Van de kleuterschool tot de basisschool blijven ze nu in hun respectievelijke klassen om van maandag tot en met vrijdag deel te nemen aan een kwartiertje «Stilte, wij lezen voor het plezier !»..

De school maakt sinds 2018 deel uit van het Pact voor Uitmuntendheid en het onderwijsteam merkte op dat één van de grootste moeilijkheden in hun opleiding het gebrek aan dagelijkse praktijkervaring met de onderwijstaal was. Deze vaststelling moest absoluut worden opgelost om de situatie te veranderen. Voor de opvolging van het proefplan zijn verschillende acties naar voren gekomen, waaronder deze. De organisatie ervan was niet gemakkelijk. Gelukkig heeft de mobilisering van het hele onderwijsteam, met de hulp van opvoeders, ervoor gezorgd dat dit project concreet kon worden gemaakt.

Als een kind vandaag de dag laat komt om 13u30, stelt het zich niet langer de vraag: « Waarom is het hier zo stil? Hij of zij zegt gewoon bij zichzelf: "Verdorie, ik ben te laat voor mijn stille leesmomentje! » .
En wat op lange termijn? Het is nog te vroeg om de voordelen van deze actie, die in september van start is gegaan, te evalueren. Maar deze pauze, die wordt genomen in de vrije tijd van het onderwijsteam, kan alleen maar gunstig zijn voor de leerlingen. Immers, een eerste positief punt dat van groot belang is: de aanzienlijke vermindering van spanningen tijdens de lunchpauze met een meer serene hervatting van de lessen in de namiddag. Een gunstige overgang voor iedereen. De leerlingen genieten van dit rustige en kalme moment om weg te dromen in verhalen.

Contact

Gemeentelijke school Joseph Delclef

Warmoesstraat 52
1210 Brussel
Directeur
Dimitri Focan

 

Saint-Josse Sint-Joost

Gemeente Sint-Joost-ten-Node

12-13 Sterrenkundelaan
1210 Brussel
T02 220 26 11

Openingsuren

Open van maandag tot vrijdag van 08u30 tot 13u.
Diensten Bevolking, Burgerlijke Stand en Vreemdelingen
ook open op dinsdag van 16u tot 18u30.