« Sint-Valentijnsactie » : Toestemming bij jongeren en een blik op mannelijkheid

Action Saint Valentin

Vrijdag 14 februari 2020 van 09u tot 13u30 Koningsstraat 284, 1210 Brussel.

Bezinningsvoormiddag en workshops ter gelegenheid van Sint-Valentijn om na te denken en in gesprek te gaan over liefdesrelaties en meerbepaald het begrip toestemming bij jongeren.

Sedert 2013, organiseert de Gemeente Sint-Joost-ten-Node een sensibiliseringsactie op de dag van Sint-Valentijn, via de Dienst Gelijke Kansen.

Relaties zijn bronnen van krachtige emoties die zowel positief als negatief kunnen zijn. Liefdesontmoetingen nemen een veelheid van belangrijke functies aan op zowel persoonlijk als relationeel vlak. Maar zoals verschillende onderzoeken tijdens de voorbije jaren aantonen (https://rosavzw.be/pdf/uitgelezen/ug14nr1geweld.pdf), worden adolescenten regelmatig geconfronteerd met een problematiek van geweld in hun liefdesrelaties.

Aan de basis van geweld ligt een veelvoud aan factoren en waarden die geworteld zijn in ongelijke verhoudingen tussen vrouwen en mannen.

Deze "waarden" kunnen worden overgebracht door het gezin, de maatschappij, de media, boeken, speelgoed, schoolboeken en dragen ertoe bij dat individuen van jongs af aan in "mannelijke" en "vrouwelijke" categorieën worden opgesloten. Deze normen regelen nog steeds en blijvend de codes van de liefdesleer en dragen ertoe bij dat de grenzen tussen liefde en overheersing vervagen. "Daarom vinden wij het essentieel om jongeren aan te moedigen zich uit te drukken en een gemeenschappelijk discours op te bouwen dat de stereotypen van de liefdesrelatie kan doorbreken", legt Schepen van Gelijke Kansen, Nezahat Namli, uit. "Werken met jongeren aan zelfbevestiging met respect voor de ander maakt het mogelijk om doeltreffend de strijd aan te gaan tegen geweld tussen partners en om bij te dragen aan meer harmonieuze relaties voor jongvolwassenen in wording" stelt de Burgemeester, Emir Kir.

Deze editie 2020 zal de vorm aannemen van een ochtend met workshops voor jongeren van het gemeentelijk Lyceum Guy Cudell rond de kwestie toestemming (hoe grenzen stellen, het zelfvertrouwen en het vertrouwen in het vermogen om te handelen versterken, hoe bijdragen aan het opbouwen van meer evenwichtige en gezonde relaties, hoe denken over mannelijkheid, enz.) die zullen worden begeleid door vzw’s die zeer actief zijn in deze sector: La Voix des Femmes, Gams, Le Monde selon les Femmes en Garance.

Om de bezinning voort te zetten, zullen de bibliothecarissen het fonds van de "All gender bibliotheek" presenteren, dat het mogelijk heeft gemaakt om in de afgelopen 10 jaar een speciale afdeling te ontwikkelen die het respect voor gendergelijkheid bevordert (boeken, strips, manga, docu’s, …).

Saint-Josse Sint-Joost

Gemeente Sint-Joost-ten-Node

12-13 Sterrenkundelaan
1210 Brussel
T02 220 26 11

Openingsuren

De loketten van het Gemeentebestuur van Sint-Joost zijn van maandag tot vrijdag geopend van 8u30 tot 13u  Een permanentie is open op dinsdagnamiddag van 16u tot 18u00 (de diensten Bevolking, Strafregister, Burgerlijke Stand en Vreemdelingen).