Het budget voor verwarming, water en elektriciteit verminderen

Réduire son budget « chauffage, eau, électricité »

Een derde van de uitgaven van de Belgische gezinnen gaat naar huisvesting: huur, onderhoud, herstellingen en energie-uitgaven.
Dat is veel, en vooral wanneer men op het einde van de maand krap bij kas zit…
In Sint-Joost wordt één gezin op vijf geconfronteerd met energiearmoede.
Deze kan iedereen treffen. Er bestaan oplossingen om de maandelijkse impact op het gezinsbudget te verminderen, "La Maison de la Famille”, in samenwerking met GoodPlanet Belgium en de vzw Transition durable, stellen 4 cycli van praktische ateliers voor van september 2019 tot juni 2020. Hier worden trucs en tips voorgesteld om de energiefacturen werkelijk te doen dalen.

Elke cyclus omvat 4 ateliers die de thema’s aankaarten van verwarming, elektriciteit en water. Deze ateliers zijn gratis en aangepast aan de noden van de inwoners. Er wordt tevens basismateriaal ter beschikking gesteld om een beter zicht te hebben op energieverbruik en onmiddellijk te kunnen ingrijpen.

Het Energie Pack is in het bijzonder gericht op handelaars, ambachtslui, vrije beroepen, kleine of middelgrote ondernemingen of social profit organisaties (niet-handelaars) van de gemeente om hen te helpen hun verbruik en energiefactuur te verminderen.
Dit systeem, in het leven geroepen door Leefmilieu Brussel en in de praktijk omgezet door de partnerfederaties Bruxeo, Comeos, Santhea en UCM, biedt professionele, gepersonaliseerde, gratis en volledige energiecoaching, van diagnose tot implementatie (energieboekhouding, identificatie van uit te voeren werken, sensibiliseringsmaatregelen
van de werknemers, vervanging van kleine energieverslindende uitrustingen,…) met de mogelijkheid van financiële
ondersteuning (nieuwe verlichting, groendak, verwarmingsketel of collectieve en industriële uitrustingen die toelaat om het energieverbruik te verminderen,…).
www.packenergie.brussels

De gemeente stelt met haar Premieloket tevens "energiepremies” ter beschikking van de inwoners en de handelaars (dakisolatie, vervanging van ramen, …) die toelaten om werken aan te vatten waarvan de kosten gedeeltelijk ten laste worden genomen door het Gewest en de gemeente.

Contacts

Maison de la Famille vzw

de Liedekerkestraat 112
1210 Brussel
Foyer Poste
Foyer Liedekerke

Premieloket

Tweekerkenstraat 131
1210 Brussel
Marie-Claire Van Cutsem

 

Saint-Josse Sint-Joost

Gemeente Sint-Joost-ten-Node

12-13 Sterrenkundelaan
1210 Brussel
T02 220 26 11
Ingevolge de maatregelen genomen in het kader van de strijd tegen de verspreiding van het Coronavirus (Covid-19), is de toegang tot de loketten beperkt tot noodgevallen. Gelieve vooraf telefonisch of via mail contact op te nemen met de betrokken dienst.
Voor enkele vraag: T 0800 35 446 (gratis num) van maandag tot vrijdag 09u tot 13u